Discurs d’esquerres, pràctiques de dretes

Artículo de opinión de Sergi Rodríguez, coordinador local d’Esquerra Unida-L’Entesa d’Alcoi.

El PSOE d’Alcoi ha optat per pactar amb la dreta la gestió de la ciutat. Poc han tardat en aplaudir aquest gest tant el PP com Ciudadanos, així com també aquelles grans empreses que tenen interessos privatius de la gestió pública a la ciutat. La possible presència al govern d’una nova formació transformadora com Guanyar Alcoi alarma als qui prefereixen que res canvie.

Ciudadanos és el principal beneficiari de la decisió de Toni Francés. Resulta extremadament curiós (i sospitós) que l’actual alcalde del PSOE afavorisca a Jordi Sedano, l’anterior alcalde del PP i principal culpable de la pitjor i més desastrosa gestió de la ciutat. El mateix que va obrir les portes als negocis privats per espoliar les arques municipals. El que va facilitar al Sr. Ortiz el saqueig de la ciutat. Cas que està dut a la Fiscalia i del que més prompte o més tard haurà de donar comptes el Sr. Sedano i el seu, aleshores, equip de govern.

Toni Francés, tal i com ja ha anunciat, ofereix la dedicació exclusiva a dos regidors de Ciudadanos, la qual cosa no té cap justificació possible. És simplement un tracte de favor que demostra clarament en qui vol entendre’s el PSOE al llarg d’aquesta legislatura. Cal tindre content al qui amb tota seguretat va a donar-li l’estabilitat que ha desestimat per l’esquerra. ¿Com s’explica que Ciudadanos, tan sols amb uns 60 vots més que el PP, obtinga un regidor amb dedicació exclusiva més que el Partit Popular? ¿O que tinga els mateixos que Guanyar Alcoi, la segon força política de la ciutat, el principal partit de l’oposició i amb més d’un miler de vots per damunt de Ciudadanos? A què es deu aquest tracte de favor?

El PSOE d’Alcoi desaprofita una ocasió única d’assegurar l’estabilitat d’una majoria social alcoiana que ha manifestat a les urnes la conveniència d’una acció d’esquerres basada en la pluralitat i la necessitat d’acords entre les dues principals opcions més votades. Pretén reproduir, sense tindre-la,  les majories passades i que no van a tornar per molt que ho enyoren i somnien.

Però és més, amb aquesta decisió, el PSOE ha donat un pas irreversible. A partir d’ara es fa impossible un clima adequat per tornar a exercir possibles acords de govern per l’esquerra. No és possible pactar amb la dreta i amb l’esquerra al mateix temps. El PSOE ha de ser conscient que aquesta aposta en solitari no beneficia a la ciutat i defrauda, una vegada més, a una majoria social que veuria amb bons ulls una posada en pràctica d’una cultura d’acords per l’esquerra en base d’un programa de transformació i canvi basat en les noves formes de fer política. No es pot deixar perdre una ocasió històrica com aquesta per construir un projecte d’esquerres sòlid i que perdure a la ciutat; en lloc d’això, l’alcalde permetrà a la dreta prendre decisions. I després Toni Francés pretendrà mirar a l’esquerra per salvar la desfeta.

El cinisme del PSOE queda demostrat en la contradicció del seu discurs. Mentre que Ximo Puig, candidat a la presidència de la Generalitat, i que necessita dels acords amb Compromís i Podem per governar al País Valencià, fa una crida a la cultura del pacte i de l’acord entre les forces progressistes, a Alcoi el PSOE menysprea a priori aquesta possibilitat.

El PSOE no ha entès que el futur no passa únicament per ells.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *