Avancen la suspensió de la crema de restes agrícoles
La Conselleria de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana ha tramitat una resolució per a anticipar la prohibició d’autoritzacions de crema de restes de cultius i altres elements en zones pròximes a terrenys forestals. La mesura s’adopta davant l’actual situació de perill d’incendis forestals a causa de les altes temperatures que s’estan donant en aquest inici de la primavera.
Aquesta resolució ha entrat en vigor en el dia després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i s’emmarca en el context d’emergència climàtica que afecta de manera especial la Conca Mediterrània, informa la Generalitat.
La legislació actual estableix que podrà realitzar-se la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, fora del període comprés entre l’1 de juliol i el 30 de setembre.
Una activitat en les condicions contemplades en la normativa i dins les zones autoritzades que estiguen situades fora de zones forestals, i en aquelles confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres.
La resolució planteja, entre altres aspectes, que “per a aconseguir una més eficaç prevenció de la iniciació de possibles incendis forestals es considera convenient ampliar el període de restricció de cremes de residus agrícoles“.
La consellera de Transició Ecològica de la mateixa Generalitat Valenciana, Isaura Navarro, que ha signat la resolució, ha explicat al respecte sobre aquest tema que davant aquesta situació d’emergència climàtica és necessari adoptar noves mesures de prevenció, com avançar la prohibició de cremes agrícoles perquè no patim més problemes.
“De fet, s’ha duplicat el nombre d’incendis respecte a l’any passat en aquest període” i”estem en una situació de sequera prolongada que ens obliga a adoptar aquest tipus de mesures“, ha indicat Navarro.
Durant 2023 s’han produït 91 incendis forestals, multiplicant-se per dos respecte a 2022, quinze punts per damunt de la mitjana dels últims 10 anys.
Imatge: cope.es