L’ Abanderat tanca l’Entrada amb un emotiu record als Kabilenyos absents

Les Entrades dels bàndols de la creu i de la mitja lluna han arribat al seu fi a Cocentaina amb el pas de la Filà Kabilenyos, formació fundada en 1916 i que en aquest 2024 ostenta el càrrec d’Abanderat en les forces mahometanes. El guió de la Filà i les esquadres oficials, acompanyades de la Banda Música Nova de Palomar, han obert un boato que ha captivat des del primer moment a tot el públic que presenciava la desfilada.

El desplegament de fantasia dels Kabilenyos va seguir amb el pas de l’heràldica del càrrec, la bandera mora amb el seu portador a cavall i la presència de l’Ambaixador Moro, càrrec que assumeix en aquesta ocasió Luís Reche. Un primer ballet d’Alicia Montava, acompanyat per diversos xiquets, va obrir camí a l’arribada de l’Abanderat mentre la música oriental a ritme de la percussió no deixava de sonar pel Passeig del Comtat i la plaça del Pla. Les notes de la peça ‘Yamuna’, d’Antoni de la Asunción i interpretada per la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, va advertir de l’arribada d’un bon nombre de guerrers àrabs disposats a conquistar estar terres del Comtat així com dels cavallers que li donen màxima protecció al Banderer. I en unes hortes fèrtils com les de Cocentaina, banyades pel Riu Serpis, no podia faltar un homenatge a l’aigua amb un grup d’aiguaders que va donar pas a un nou ballet ideat per la coreògrafa contestana Alicia Montava i fins i tot a danses protagonitzades per les més xicotetes. Tot això, igual que en la resta del boato, sense deixar de costat la percussió i la música tradicional de dolçaina. També ha destacat l’Ambaixador Moro, Luís Reche, amb el portador de la bandera, obrint camí a un dels protagonistes d’aquest final de l’Entrada Mora.

Luís Elías Rade Moreyra, Abanderat Moro, va arribar a les portes del Palau Comtal sobre una carrossa i lluint un ric disseny confeccionat per l’empresa alcoiana El Molinar. Al costat d’ell tota la seua família destacant la presència de la seua dona Eva Elsa Landini com a favorita i els seus fills com rodelles (Damián, Priscil·la i Lucas). Els aplaudiments i vítols cap al càrrec no van deixar de sonar mentre la Unió Musical l’Aranya d’Albaida interpretava amb força la marxa mora ‘Kabilye’ de Francisco Valor Llorens. La guinda la va posar una impactant Esquadra de Negres que han ideat l’empresa contestana Al-Azraq al costat de dos festers Kabilenyos com Kike Alcaraz i Pau Olcina. Els va acompanyar en tot moment l’Ateneu Musical de Cocentaina, interpretant composicions com ‘Ana María’ de Saül Gómez i Soler o ‘Xavier El Coixo’ del recordat músic murer Joan Garcia Iborra. Un magnífic colofó a un boato que ha retut homenatge a aquells Kabilenyos absents que van aportar el seu granet d’arena per tal que  la Filà continue ben present encara hui en la Festa contestana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *