Informativo matinal dijous 12 setembre 2024 (07:20h)

Hui dijous us hem contat que quatre empreses opten a dur a terme la reforma de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi. També hem destacat que el Departament de Salut d’Alcoi avança per a fer realitat una planta de psquiatría infanto-juvenil que veurà la llum pròximament a l’Hospital comarcal.

El departament de salut d’Alcoi manté ferma la seua aposta per abordar tots els assumptes relacionats amb la salut mental i per aquest motiu prompte serà realitat una planta de psiquiatria infanto-juvenil. El projecte avança a bon ritme i ara “està en fase de projecte d’execució i licitació amb Conselleria“, assenyala el gerent de la nostra àrea sanitària; el Doctor Alfredo Rizo.

Intel·ligència artificial en una eina pionera per a previndre el suïcidi

Al marge d’això, la Conselleria de Sanitat ha posat en marxa un innovador projecte pilot en el departament de salut d’Alcoi, que utilitza la intel·ligència artificial per a millorar l’atenció a la salut mental i previndre el suïcidi. La citada aplicació es titula ‘MeMind’ i va ser presentada a l’hospital d’Alcoi, coincidint amb el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi, i té com a objectiu monitorar i recopilar informació sobre la salut mental de la població local.

Aquest programa de cribratge permetrà arreplegar dades en temps real d’usuaris majors de 15 anys i els seus familiars. Per a participar, els interessats hauran de descarregar l’aplicació mitjançant un codi QR i signar un consentiment informat, així com una autorització paterna si són menors. A través de diversos tests validats per societats científiques, els professionals podran identificar possibles trastorns mentals o comportaments suïcides, facilitant intervencions sanitàries ràpides en casos de risc.

Huit agents especialitzats en salut mental del departament s’encarregaran d’avaluar la informació recopilada. Si es detecta algun factor alarmant, contactaran immediatament amb l’usuari a través de dispositius mòbils per a oferir assistència. Tot el procés es durà a terme garantint l’anonimat i la confidencialitat de les dades.

L’aplicació ‘MeMind’ permet mesurar comportaments relacionats amb depressió, ansietat, consum de substàncies i conductes suïcides, establint cinc nivells de risc que van des de l’absència de psicopatologia fins a la necessitat d’intervenció immediata. A més, s’ha creat una plataforma col·laborativa anomenada Salut Mental de la Muntanya, que involucra a institucions i associacions locals en la promoció del benestar mental. Aquest projecte compta amb el suport d’agents educatius i policials que han sigut capacitats per a fomentar el seu ús entre la població.

Accions des de la Generalitat Valenciana

En paral·lel, la Generalitat està implementant el Pla de Salut Mental i Addiccions 2024-2027, que inclou diverses accions per a abordar problemes relacionats amb la salut mental. També s’està desenvolupant un pla específic per a previndre el suïcidi, que començarà un període consultiu en els pròxims mesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *