Comença el judici per la tragèdia en DomusVi Alcoi: “que una cosa així no torne a ocórrer”

Aquest dilluns 30 de setembre ha sigut la jornada marcada en el calendari per a l’inici del judici per la tragèdia ocorreguda en la residència geriàtrica DomusVi d’Alcoi durant la primera onada de la pandèmia, moment en el qual un virulent brot de Coronavirus va posar fi a la vida de fins a 74 residents. Els familiars de les víctimes mortals han recorregut un llarg camí fins a arribar a ací, no exempt de dificultats i contratemps, i afronten aquest nou capítol en la seua lluita amb dos objectius clars sobre la taula: conéixer la veritat sobre el que realment va ocórrer dins del centre de majors i que això servisca de precedent perquè una tragèdia d’eixes característiques no torne a ocórrer.

‘Justícia per a les víctimes. Dignitat per als residents’ és el lema que han portat en una pancarta els mateixos familiars a les portes del Jutjat d’Alcoi on, passades les nou del matí, han arrancat unes sessions que duraran fins la setmana vinent. Durant tot eixe temps hi haurà més de trenta declaracions diferents, tant per part de testimonis de la part demandant; com de professionals de la part demandada “ens toca escoltar i esperar, i que aquest esforç col·lectiu siga una via d’esperança davant les nombroses demandes que continuen esperant una resposta de la Justícia davant els centenars de defuncions ocorregudes en residències durant la pandèmia, i que servisca perquè no es repetisca”, ha dit Josele García, portaveu dels afectats. Cal recordar que la demanda contra la gestora de la residència geriàtrica i l’asseguradora la interposen 46 familiars de 15 persones que van morir, i altres tres que van patir lesions, i a les parts demandades se’ls reclama una quantitat de dos milions d’euros d’indemnització en concepte responsabilitat civil “va ser molt traumàtic i vivim amb molta incertesa. El meu pare tenia Alzheimer, va morir als primers dies i a vegades m’he preguntat si era ell qui estava dins del taüt ja que no vam poder ni acomiadar-nos”, deia també aquest matí visiblement emocionad Silvia Peris, filla d’una de les persones mortes.

“ací ens trobem una autèntica hecatombe”

Un dels testimonis de la jornada ha sigut el del Doctor Manuel Pérez Bosch que en 2020 estava al capdavant de la Unitat d’Hospitalització a domicili del Verge dels Lliris, servei que va començar a actuar amb urgència en el moment en el qual DomusVi va ser intervinguda per la Conselleria de Sanitat a partir de la segona quinzena de març. Pérez Bosch ha qualificat com una autèntica “hecatombe” tot el que allí van trobar i ha afirmat que l’escenari era dantesc “alguns pacients demanaven aigua, uns altres que els traguérem d’allí i fins i tot havien majors nus“. També va fer referència al fet que hi havia una gran descoordinació en el centreinsistíem que els familiars havien de tindre informació i quan arribàvem a l’Hospital és quan detallàvem tot als familiars perquè en el DomusVi no ens deixaven accés al telèfon“, va apuntar.

El judici, que ha despertat un cert interés mediàtic a les comarques de l’Alcoià i el Comtat, estarà en marxa fins al pròxim 11 d’octubre. En eixa data, segons la informació facilitada, estan previstes les conclusions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *