Nova jornada del judici DomusVi Alcoi: “sens dubte, fou negligent”

En aquest dijous 3 d’octubre ha tingut lloc la quarta sessió del judici per les morts ocorregudes en la residència geriàtrica DomusVi d’Alcoi durant la primera onada de la pandèmia. Aquest matí han comparegut alguns dels perits de la part demandant després que conclogueren les intervencions de diversos testimonis de la part demandada, concretament familiars i treballadors del centre.

Els compareixents, professionals sanitaris en l’àmbit de la geriatria, no van dubtar a qualificar l’actuació de la direcció de la residència DomusVi com a “negligent” tant abans de l’onada de contagis com quan el virus va començar a ser virulent causant les primeres morts. Tots dos especialistes, amb experiència en la gestió de residències, van exposar que el 26 de febrer l’Institut Carles III havia enviat un protocol clar a totes les residències de mayorespara sectoritzar als residents segons el seu nivell de risc davant la COVID-19. No obstant això, van afirmar que la direcció de DomusVi  va optar per una reorganització que va ignorar per complet aquestes directrius. En aquest sentit, van apuntar que es van realitzar trasllats de pacients entre diferents plantes sense seguir els protocols establitssi es mouen d’una planta a una altra, el risc és present, ja que poden contagiar-se en un ascensor o en una llitera. Aquesta falta d’atenció als protocols sanitaris va contribuir significativament a l’augment del nombre de contagis i morts en el centre“, van apuntar.

Els perits van aportar també dades rellevants. Van dir que durant els tres mesos més crítics de la pandèmia, el 52% dels residents de DomusVi van morir, mentre que la mitjana nacional va ser del 21% entre els infectats. A més, van assenyalar que en altres residències de la Comunitat Valenciana no es van registrar taxes tan elevades de mortalitat. “Aquestes dades no són fruit de la mala sort; ací es van fer les coses mal“, van afirmar amb contundència. També van criticar la falta d’assistència sanitària adequada als malalts. En relació a això van indicar que molts pacients no van rebre seguiment quan presentaven símptomes com febre o baixa saturació d’oxigen. “No se’ls administrava tractament i dos dies abans de morir eren sedats“, van revelar, assenyalant així mateix que no van trobar registres mèdics clars en els informes revisats. Des de la defensa de l’empresa gestora de la residència van qüestionar les acusacions sobre la reorganització realitzada a finals de febrer, i van posar sobre la taula que les ordres per a sectoritzar i aïllar als residents no van entrar en vigor fins al 6 de març igual que ha destacat que “va haver-hi pràcticament el mateix número de contagiats en la planta en la qual o va haver-hi reorganització respecte a les altres dues“.

El judici continuarà aquest divendres amb les declaracions dels perits designats per la part demandada.  Les sessions segueixen fins a finals de la setmana vinent en el jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 d’Alcoi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *