La comarca celebra el 9 d’Octubre amb actes institucionals i festius

El dimecres, els municipis de les comarques de l’Alcoià i el Comtat es van omplir d’alegria i ambient festiu per a commemorar el Dia de la Comunitat Valenciana. A Cocentaina, un dels moments més destacats fou la lectura del manifest en la Plaça de La Vila, al migdia. Enguany, el text va ser elaborat per l’associació AFAMA, un col·lectiu que exerceix una labor fonamental en l’atenció a malalts d’alzheimer i les seues famílies. La participació del públic va ser notable, gaudint no sols del manifest, sinó també de balls populars a càrrec del Grup de Danses Cocentaina i les singulars evolucions de la Muixeranga Penyeta Blanca. Un homenatge especial va marcar la celebració d’enguany. I és que la Colla Mal Passet va interpretar l’internacional pasdoble ‘Paquito El Chocolatero’ després que el dia anterior la Generalitat Valenciana atorgara al seu compositor, Gustavo Pascual Falcó, la Distinció al Mèrit Cultural a títol pòstum. Els seus fills, Carmen i Gustavo, van rebre el reconeixement en un emotiu acte celebrat a Alacant en el qual es va destacar el llegat cultural del iluestre  compositor contestà “és un reconeixement per a un contestà  que amb la seua música ha portat el nom del nostre poble per tot el món”, va comentar Jordi Pla, alcalde de la capital del Comtat. La jornada festiva va culminar amb una paella popular al Pla de la Font, on els assistents van poder gaudir d’aquest tradicional menjar valencià.

A Muro, les celebracions també van ser prptagonistas organitzant-se un concurs de paelles en la plaça del Matzem després d’un cross popular que va recórrer diversos carrers del municipi durant el matí. Més de mil persones van participar en aquesta activitat esportiva, l’èxit de la qual es va traduir en una recaptació destinada a Càritas interparroquial. “El 9 d’Octubre no s’entendria a Muro sense aquesta proposta esportiva”, va afirmar Saúl Serrano, regidor d’Esports i primer tinent d’alcalde.

Els actes institucionals també van tindre lloc en altres municipis com Onil, Castalla, Banyeres de Mariola i Ibi. A L’Orxa, els veïns van traure La Senyera en una cercavila al migdia per a celebrar la seua identitat valenciana. D’altra banda, L’Alqueria d’Asnar va vibrar amb un ‘Correfocs’ organitzat pels més xicotets de la Colla Dimonis Rafolins, els qui van il·luminar la nit del dimarts amb pólvora i foc en l’avantsala al gran dia del 9 d’Octubre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *