Arriba el canvi d’hora d’hivern: S’endarrereixen o s’avancen els rellotges?

Amb l’arribada de la tardor, Espanya es prepara per a un ritual que cada any per aquestes dates genera una certa controvèrsia: el canvi d’hora. En 2024, aquest ajust es durà a terme en la matinada del 26 al 27 d’octubre, quan a les 3.00 del matí els rellotges retrocediran una hora, tornant a les 2.00. La curiositat la tornem trobar a Canàries, on el canvi es realitzarà una hora abans.

Encara que molts dispositius tecnològics ajustaran automàticament l’hora, els rellotges analògics requeriran atenció manual. Aquest canvi busca optimitzar l’ús de la llum natural i reduir el consum energètic, un tema que ha generat debat entre experts a causa dels seus efectes en la salut.

La Societat Espanyola del Somni (SES) adverteix que l’ajust pot desincronizar el nostre rellotge biològic, provocant irritabilitat, insomni i fatiga. L’adaptació al nou horari pot tardar fins a deu dies, encara que generalment no excedeix un dia. No obstant això, el canvi a l’horari d’hivern és considerat menys disruptiu que el d’estiu, ja que s’alinea millor amb els cicles naturals de llum i foscor.

Per a facilitar aquesta transició, els experts recomanen ajustar gradualment els horaris de somni i menjar en els dies previs al canvi. També suggereixen exposar-se a la llum solar als matins i evitar estimulants abans de dormir.

Malgrat el debat sobre si mantindre o eliminar aquest ajust bianual, actualment no hi ha plans immediats per a suprimir-lo. La directiva europea que regula aquests canvis continua vigent fins almenys 2026. Encara que alguns estudis qüestionen l’estalvi energètic real que s’obté amb aquest sistema, l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) estima un potencial estalvi significatiu en il·luminació. Així, mentre els espanyols es preparen per a ajustar els seus rellotges una vegada més, persisteix la incertesa sobre si aquest serà l’últim canvi d’hora o si continuarem amb aquesta particular tradició durant els pròxims anys.

Imatge: COPE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *