De la cervesa es pot aprofitar tot. El curiós projecte que impulsa el Campus d’Alcoi de la UPV

El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) es posiciona a l’avantguarda de l’economia circular amb el seu lideratge en el projecte europeu CircSyst, que busca maximitzar l’aprofitament dels residus generats en la producció de cervesa. Aquest ambiciós projecte, finançat per Horitzó Europa i coordinat per l’Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci (AIJU), reuneix 32 entitats públiques i privades de huit països europeus, incloent-hi Espanya, Bèlgica i Finlàndia.

CircSyst, amb un pressupost total de més de 10 milions d’euros i una duració de 36 mesos, té com a objectiu accelerar la transició cap a una economia circular mitjançant el desenvolupament i escalat de solucions replicables en tota Europa. El projecte se centra en tres cadenes de valor clau: gestió de l’aigua, valorització de bioresidus i reducció de residus plàstics i envasos.

Un dels objectius més innovadors del projecte és la valorització del bagàs generat durant el triturat del gra d’ordi. Aquest residu podria transformar-se en ingredients per a aliments, suplements nutricionals, pinsos per a animals i fins i tot en materials per a la indústria cosmètica o com a reforç en plàstics per a fabricar cadires i palets segons expliquen des del mateix Campus alcoià.

Sota la direcció de l’investigador Néstor Montañés Muñoz, un equip multidisciplinari està treballant àrduament per a implementar solucions que seran validades en nou demostradors situats en regions compromeses amb l’economia circular. Amb aquesta iniciativa, la UPV no sols reforça el seu compromís amb la sostenibilitat, sinó que també obri noves oportunitats econòmiques en transformar residus en recursos valuosos. El projecte inclou a Juan López Martínez, María Dolores Samper Madrigal, Daniel García García, Rafael Antonio Balart Gimeno, Santiago Ferrándiz Bou, José Enrique Crespo Amorós, Luis Jesús Quiles Carrillo, Pablo Jorge Carbonell Cortés, Cristina Paola Pavón Vargas, Jaume Gómez Caturla i Francisco José Parres García. A més, l’equip compta amb la recent incorporació dels investigadors contractats Aritz Unamuno Garay i Maria del Puig Vicente Viñas, els qui exerceixen un paper clau en el desenvolupament del projecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *