
Els bunyols, el producte típic del Dia de Sant Josep
Si hi ha un producte gastronòmic per excel·lència que regna a les cases de les nostres comarques de l’Alcoià i el Comtat, en un dia de Sant Josep com el de hui, eixos són els bunyols. Aquest dolç típic ens acompanya en una jornada com aquesta, al costat d’un bon xocolate, a l’hora d’esmorzar, berenar i fins i tot com unes apetitoses postres després del menjar o el sopar.
L’origen dels bunyols de vent es remunta al segle XIX, quan el gremi de fusters de València, va aconseguir que l’Ajuntament els permetera traure els mobles i andròmines velles al carrer per a cremar-los en fogueres. Així van nàixer les Falles, simples muntatges de fusta que es cremaven el dia de Sant Josep. Acompanyant als seus marits, les dones dels fusters cuinaven els bunyols que s’assaborien durant la vetlada. En aquells dies, acompanyaven el dolç amb anís o aiguardent mentre contemplaven les fogueres cremar.
Més tard, els llauradors introduirien la carabassa a la massa tradicional dels bunyols de vent, per a donar eixida al producte de temporada. Actualment existeixen bunyols de moniato, de vainilla, de figa…però sens dubte, l’original i el que manté tot el sabor és el clàssic bunyol de vent.
La recepta dels bunyols és molt senzilla i la clau està en la manera en què es frigen, i fins i tot també a tindre l’oli al punt .
Necessitaràs els següents ingredients:
- Aigua
- Farina
- Llevadura
- Carabassa
- Sucre
- Una miqueta de sal
- Oli de gira-sol suau
Quan tingues la pasta, has de donar-li la forma característica que és fer-li forma redona amb un forat en la part central. Després, hauràs de fregir-ho en abundant oli calent. I perquè conegues més detalls de la manera d’elaborar bunyols ací et deixem aquesta exquisida proposta que ens presenten des del Monestir de Sant Esperit en el municipi valencià de Gilet.