La Matraca, un element de Setmana Santa que encara conserva el campanar de Muro
Les campanes també juguen un paper fonamental durant la Setmana Santa i les mateixes emmudeixen en senyal de dol per la mort de Crist quan en la Missa Vespertina del Dijous Sant es canta el ‘Gloria’. Els bronzes estaran en silenci durant tot el Divendres Sant i el Dissabte Sant tornant a voltejar amb força en la Vigília Pasqual quan de nou es canta el ‘Gloria’ recordant així la Resurrecció de Crist.
Durant aquest temps del Tridu Pasqual en el qual no sonaven les campanes aquestes eren substituïdes per les matraques, tribanelles o batzoles. La Colla de Campaners del Comtat explica que aquests elements són uns instruments de fusta constituïts per una roda de taules fixes entre les quals pengen unes maces, que produeixen un soroll fort al percudir les fustes quan giren sobre si mateixes. En molts dels nostres pobles, entre els dies de Divendres i Dissabte Sant, es feien sonar les matraques des dels campanars o bé, de forma manual des del carrer amb taulons i carraques de mà, per tal d’utilitzar aquest soroll amb la mateixa finalitat que s’utilitzarien els tocs de campana. D’aquesta forma els veïns i les veïnes dels nostres pobles sabien que eren dies de recolliment amb motiu de la Setmana Santa.
Al campanar de la Parròquia de Sant Joan Baptista de Muro encara conserven la seua matraca, la qual la Colla de Campaners del Comtat està intentant restaurar per a recuperar part del paisatge sonor que el poble havia oblidat a causa de la falta de manteniment, i retornar part d’aquesta memòria.