Educació reforça el treball a les aules per a la prevenció de conductes suïcides en l’alumnat
La Conselleria d’Educació, amb l’objectiu d’intensificar l’acompanyament emocional a l’alumnat per tal de fer front a les seqüeles psicològiques provocades per la pandèmia, reforça aquest curs el treball a les aules per a la prevenció de les conductes suïcides en els estudiants. Tot aixó, segons va anunciar Conselleria fa unes setmanes, amb un nou protocol d’actuació als centres educatius i un complet programa de formació del professorat que inclou una guia amb orientacions per a abordar aquesta qüestió social des de l’àmbit escolar.
L’objectiu d’aquestes instruccions és avançar més encara a l’hora d’establir les pautes d’ajuda i intervenció que cal seguir en la prevenció, la detecció i l’actuació davant de les conductes suïcides.
La directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, ha destacat al respecte que «és important que parlar del suïcidi a les aules deixe de ser un tabú, és important establir pautes d’acompanyament a l’alumnat en aquest sentit i més en aquests moments en què els efectes psicològics i emocionals de la pandèmia són patents«.
Formació i orientació del professorat
L’establiment de procediments clars i concrets per a treballar la prevenció i la intervenció en situacions de risc està acompanyat per importants accions de formació del professorat en l’actuació davant de les conductes suïcides entre l’alumnat.
La formació està dirigida a tot el professorat dels centres educatius i els orientadors i orientadores, així com accions dirigides a les famílies i a l’alumnat, aquestes últimes en forma de tres tallers d’escoles saludables sobre gestió d’emocions, com afrontar situacions complexes i sobre com previndre les autolesions.
Paral·lelament al repositori de recursos web per a la igualtat i la convivència de la Conselleria d’Educació, el REICO (consultar ací), el professorat ja té a la seua disposició una guia renovada amb orientacions per a la prevenció i la intervenció davant d’una situació d’autolesions o conductes suïcides en l’àmbit escolar que està acompanyada per una proposta específica sobre com abordar, tractar i parlar sobre el suïcidi amb l’alumnat.