‘Mediodía Cope’ Alcoi divendres 23 de desembre 2022 (14:20h)
Hui divendres hem recordat que Jordi Pla serà el candidat de Compromís a l’alcaldia de Cocentaina. També hem prestat atenció al balanç de l’any que fa el sector de l’hostaleria de la ciutat d’Alcoi.
És un dels sectors que més es va veure afectat per la pandèmia de coronavirus. Establiments tancats, aforaments reduïts, distància de seguretat…, mesures que aquest 2022 han anat relaxant-se progressivament i permetent a l’hostaleria recuperar la ‘normalitat’. Ara tanquen un any que, com assegura David Sandín -propietari i cuiner d’un restaurant del centre de la ciutat-, ha sigut el de la recuperació.
«El balanç és molt positiu en tots els sentits, tenint en compte el que es pot fer ara i el que estava permés l’any passat», explica Sandín. No obstant, no tot han sigut alegries. L’augment dels costos energètics i la manca d’oferta de personal professional -assegura Indira Amaya, presidenta de l’Associació de Turisme Alicante Interior– han fet més complicat mantindre la clientela. «No és fàcil traure avant un negoci amb els costos que estem tenint», lamenta Amaya. I moltes vegades aquests han acabat repercutint en els preus finals dels plats i menús.
Ara, de cara les festes nadalenques, assegura Sandín, les previsions són bones i molt més optimistes que l’any anterior. «Pràcticament està tot complet i tenim moltes ganes de les dates que venen», explica Sandín.
L’hostaleria afronta la campanya de Nadal, que ha começat ja amb els dinars i sopars d’empresa. «Tot el mes de desembre és fort. Dia 24, Nadal, dia 26… Des del pont de la Constitució i la Immaculada, pràcticament». I afig que, al ser Alcoi la ‘Ciutat del Nadal’, hi ha ‘molta feina’ tots els dies que dura la campanya nadalenca. «Rebem turistes, gent que visita el Casal del Nadal, persones que venen a veure el Tirisiti… Estan donant molta vida», confessa Sandín. Cultura i hostaleria, un tàndem que permet dinamitzar la ciutat en aquestes dates tan assenyalades.
Això sí, una vegada passades les festes nadalenques seguirà haven reptes per a 2023. «Hi ha èpoques, com la de Nadal, on els restaurants es col·lapsen. Necessitem que Alcoi oferisca més establiments de qualitat, que cresca la oferta gastronòmica», apunta Amaya.