L’atur en Alcoi baixa en 2022
Per segon mes consecutiu, baixa el nombre d’aturats a la ciutat. En desembre, segons les dades publicades aquest dimarts 3 de gener pel Servei Públic d’Ocupació, va haver 51 persones menys sense treball a Alcoi. La xifra d’aturats es situa, per tant, en els 4.666.
I al descens d’aquest últim mes es suma també l’anual. Alcoi tanca el 2022 amb 132 aturats menys que en 2021. «Caldrà anar visualitzant aquests pròxims mesos com avança el mercat de treball, però fem una valoració positiva», explica Ismael Senent, secretari general de UGT La Muntanya.
Aquests avanços els atribueix el responsable sindical, en gran mesura, a la reforma laboral. «Aquesta reforma ha posat en valor que el diàleg social és necessari per a poder avançar en el creixement econòmic i l’estabilitat de l’ocupació». I en la consecució aquests objectius juga un paper fonamental la contractació indefinida. «La reforma laboral ha permés abordar aquesta qüestió. Estem pràcticament al 47% de contractació indefinida, una cosa que era era impensable des de fa molts anys», assegura Senent.
No obstant, encara queda molt treball per davant. «És cert que hem de continuar en aquesta labor de treballar en contra de l’economia submergida i sobretot, en aconseguir l’estabilitat de l’ocupació», matissa el responsable d’UGT.
El conjunt de la comarca
L’ocupació millora a la ciutat, sí, però la tendència no és la mateixa a la resta de la comarca. Desembre acaba amb 92 desocupats més i l’any es tanca amb una xifra total d’aturats de 10.276. Estem davant -segons UGT La Muntanya- d’un lleuger estancament en l’evolució de l’atur.
Onil es situa com el municipi on més ha augmentat l’atur, amb 42 desocupats més. Li segueix Muro d’Alcoi amb 38 aturats més i Ibi, que suma 33 persones més sense treball. Una possible causa d’aquest increment és la finalització de la campanya del joguet a Ibi.
Reptes per a 2023
De cara a l’any que ara comença, des d’UGT asseguren que s’enfronten a diversos objectius per seguir garantint un mercat de treball de qualitat. «Volem fer veure a la patronal que és necessari arribar a acords i que és urgent que molts convenis paralitzats es finalitzen i es signen, sobretot amb clàusules que permeten als treballadors no perdre poder adquisitiu», explica Senent. I més, en el context d’inflació que vivim.
I també esperen que el Govern d’Espanya faça efectiu el seu compromís que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) arribe al 60% del salari mitjà dels espanyols.