La crema de residus agrícoles estarà finalment permesa a la Comunitat Valenciana fins al 31 de maig, tal com reclamava la Unió de Llauradors. Ha sigut l’entitat mateixa qui va informar el passat divendres que la Conselleria d’Agricultura les ha autoritzades mitjançant l’emissió d’una nota interpretativa que deixa sense efecte la regulació continguda en la nova llei estatal 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. La norma, aprovada recentment, havia generat polèmica en el sector perquè deixava «en l’aire» la possibilitat de cremar, ja que en un article probibia aquesta pràctica i en un altre la permetia.
Les entitats locals que compten amb un pla local de cremes o un instrument de planificació aprovat per a l’ordenació de l’activitat de crema de restes agrícoles en el municipi els serà aplicable la disposició transitòria quarta de la Llei 7/2022. D’aquesta forma, podran continuar desenvolupant la pràctica igual que ho feien abans que la norma entrara en vigor, sempre que no es dicte resolució en contra. Les sol·licituds d’aprovació de pla local de cremes presentades amb anterioritat es tramitaran segons la normativa vigent en aquell moment.
Per als municipis que no compten amb un pla local de cremes aprovat, les activitats de crema de residus agrícoles o forestals autoritzades sobre la base de la Llei 3/1993 Forestal de la Comunitat Valenciana abans que entrara en vigor la Llei 7/2022 continuaran sent vàlides. Es podran realitzar fins que acabe el termini d’eficàcia d’aquestes, amb els límits i condicions establits en la normativa de prevenció d’incendis forestals. Una llei autonòmica prohibeix a la Comunitat Valenciana les cremes agrícoles entre l’1 de juny i el 16 d’octubre.
La Unió reclama establir un període de transició i adaptació a la nova normativa estatal que incloga un debat públic i participatiu per a resoldre els problemes de les cremes agrícoles en aquells llocs on resulta impossible triturar al camp.