Discurs institucional 9 octubre Alcoi
Discurs de l’alcalde, Toni Francés
Alcoianes, alcoians. Molt bon dia, molt bon Nou d’Octubre, una jornada en la qual fem palés el sentiment per la nostra terra, per tot allò que ens uneix i ens fa reconéixer com a poble.
Benvinguts a l’acte institucional que celebrem per commemorar de manera especial allò del que exercim cada dia: sentir-nos alcoians i valencians. I com a tal compartim tot allò que ens identifica, recordant el passat, perquè és la nostra història, però sempre des de la mirada al present i la perspectiva del futur, perquè som un poble incansable, treballador, lluitador i digne, que vol per als seus millores i progrés.
Un poble amb unes conviccions fermes, que són la base de la nostra cultura. I Alcoi ha tingut, té i tindrà molt a dir en la cultura, que és referent no sols en la Comunitat Valenciana, sinó que traspassa fronteres, i que ha portat a la nostra ciutat a ser enguany Capital Cultural Valenciana, en un reconeixement a allò que ha fet i està fent, però també a eixes arrels de futur que ens impulsen a continuar apropant la cultura a totes les edats, a continuar treballant perquè siga un dels pilars fonamentals de la nostra vida, ja que això ens fa ser més lliures i solidaris.
Una cultura que en uns temps com els que vivim, colpejats per una pandèmia, s’ha evidenciat més si cap com a essencial i tots hem recorregut a alguna de les seues manifestacions: lectura, escriptura, música, pintura o arts escèniques, d’una llarga llista, per aconseguir uns moments de tranquil·litat i felicitat, per fer-nos evadir d’una realitat que en molts moments ha estat especialment dura. Una cultura que s’ha convertit també en sector econòmic i turístic, amb visitants que venen a Alcoi atrets per una oferta cultural variada, de qualitat i per a totes i tots.
Cada dia hem de lluitar per la nostra llengua, per la nostra cultura, des del treball continuat, però hui és moment de reivindicar-les en veu alta, perquè ens engrandeixen com a persones i com a col·lectiu. I tot això és possible perquè hi ha dones i homes, alcoianes i alcoians que, des de la seua professió i la seua passió, ho converteixen en realitat i hui és moment de retre’ls homenatge, amb aquests Premis Nou d’Octubre.
Perquè la nostra vida és millor amb música i si aquesta brolla d’un piano a les mans de Marisa Blanes, molt millor. Pianista, concertista, investigadora i docent, gaudeix d’una extraordinària trajectòria, reconeguda internacionalment. Marisa, que ha portat el nom d’Alcoi pel món, no ha oblidat mai les seues arrels i treballa per recuperar la memòria de compositors alcoians.
I si parlem de cultura també parlem del CAEHA, del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, una entitat que està a punt de complir quaranta anys, i que al llarg de la seua trajectòria ha treballat incansablement per divulgar la història i la cultura de la nostra ciutat, així com per recuperar i conservar el patrimoni.
Els seus membres ens han ajudat a conéixer el patrimoni urbà, el dels nostres voltants i els jaciments arqueològics. Hem conegut més sobre la història d’Alcoi gràcies a conferències, jornades i publicacions. I aquest treball incansable i rigorós ha estat des de la vocació, el compromís i la il·lusió, restant hores a la família i al descans per dedicar-lo a l’estudi i difusió de la història, la cultura, el patrimoni i la societat alcoiana.
Enhorabona i moltes gràcies als premiats en l’apartat individual i col·lectiu, perquè amb la vostra implicació ens feu millor la nostra vida.
Estrenem la reconeixença a títol pòstum amb Francesc Bernàcer, referent en el món de les lletres i la crítica literària, així com en la gestió cultural. Va ser el primer director del Centre Cultural de la nostra ciutat, en els anys vuitanta, on va fer un grandíssim treball i va obrir un camí, com també cal destacar la investigació que va fer sobre Juan Gil-Albert.
I què dir d’ell com a docent. Queda en la memòria d’aquelles generacions que vam tindre la sort de poder seguir des del pupitre les seues explicacions. Paco va ser el meu mestre i el meu amic.
És un home que ha treballat per realçar la cultura de la nostra ciutat, una ciutat que sempre el recordarà, i a qui hui el recordem de manera especial amb aquest Premi Nou d’Octubre i li agraïm eternament la tasca realitzada.
Tres guardons que representen perfectament qui som les alcoianes i alcoians, i vull aplaudir al Consell de Cultura, per les seues decisions en l’elecció anual dels Premis Nou d’Octubre, i pel treball que porten a terme i que es tradueix en iniciatives del món de la cultura que venen a sumar.
Si parlem d’agraïments, hui tenim l’orgull de tindre entre nosaltres a les persones que han fet possible un importantíssim i més que necessari fet, com és portar a terme el procés de vacunació massiu per lluitar contra la Covid-19. En uns moments de moltes incerteses, fa poc més de sis mesos que vam veure una llum, en iniciar-se un procés de vacunació massiu, que, a hores d’ara, fa que el 90% dels nostres veïns i veïnes tinguen la immunització.
Açò és importantíssim, en un dia com el de hui, en què obrim una nova etapa en el procés per tornar a la vida que coneixíem, a la que teníem abans de març de l’any passat. Sense la vacunació no hauríem pogut estar on estem, i encara que hem de ser responsables i prudents, podem afirmar que ja comencem a avançar cap a la vertadera normalitat, i això és gràcies a tots els que sumem perquè siga una realitat.
Per això, vull dirigir-me a aquell percentatge, encara que xicotet, de persones que no s’han vacunat contra la Covid-19, que no han actuat amb el compromís que requereix un temps com el que estem vivint, i demanar-los que es vacunen, ja que amb això no sols es protegeixen a ells mateixos, sinó que també ho fan a totes les persones del seu voltant. Són moments que requereixen responsabilitat i generositat, i vacunar-se és el camí.
El funcionament del vacunòdrom ha estat exemplar, tant per la professionalitat i coordinació, com pel tracte humà, que ha estat fonamental per a tranquil·litzar a eixes persones que anaven amb dubtes i amb por, i la proximitat en la qual els han atés ha estat fonamental per canviar eixe estat d’ànim i eixir convençuts de la importància del pas donat amb la vacuna.
En el mateix moment en què la Generalitat Valenciana concedeix als equips de vacunació l’Alta Distinció pel Nou d’Octubre, la ciutat d’Alcoi també vol reconéixer i agrair la tasca que han realitzat. A totes i tots els que heu estat en aquest procés: sanitaris, Salut Pública, Protecció Civil, Creu Roja, brigades d’obres i elèctrica, moltes gràcies pel vostre benfer. Un agraïment en nom de tot Alcoi i en el meu propi.
I en parlar de noms propis, agraïments i enhorabona, vull parlar d’Iván Gisbert, creador del manifest, amb unes lletres que ens parlen de la nostra història, de la importància i reivindicació de la nostra llengua, de l’educació, de la igualtat, de la solidaritat i de la tolerància.
De la Societat Musical Nova d’Alcoi, que sota la direcció de José Antonio Llinares i Joan Doménech Calaforra, ens ha apropat un variat programa, i ens ha fet gaudir amb la música, com és habitual en tots els seus concerts.
I d’Ajo Valls, per la conducció d’aquest acte destacat del nostre calendari i per la seua professionalitat demostrada.
Sempre ho sent, però hui, des d’ací, ho dic ben fort: Què sort tenim de ser d’Alcoi, de ser d’una terra amb una història que ens fa ser com som, i que a més de recordar d’on venim, lluitem cada dia per un millor present i per un progrés que és garantia de futur.
Tenim moltes coses que ens uneixen i eixe sentiment com a valencians i valencianes, com a alcoians i alcoianes, és el que hem de reivindicar junts, perquè junts serem més forts.
Visca la nostra terra, feliç Nou d’Octubre !.