El projecte S.O.S Mariola, premi Nacional de Medi Ambient
Concienciar a les noves generacions. Així podríem definir el treball de Paco Pascual, docent del Col·legi Sant Roc d’Alcoi, al capdavant del projecte S.O.S Mariola, que el passat 7 de novembre rebia el Premi Nacional d’Aprenentatge Servei que concedeix el Centre Nacional d’Educació Ambiental Ecològica.
I és que per a aconseguir que un grup d’alumnes de cinqué de Primària recórrega 122 quilòmetres de serra netejant la muntanya, aconseguisca els diners necessaris per a restaurar la campana del santuari d’Agres o reunisca oli d’oliva per a Càritas Banyeres no n’hi ha prou amb organitzar una excursió. Darrere, hi ha molt més. «Els alumnes, en diferents activitats d’investigació, van descobrir quatre problemes que afectaven directament el parc natural. Un relacionat amb la naturalesa: es van adonar que la Mariola estava molt bruta. Un altre respecte al patrimoni: van trobar una campana trencada des de fa molt temps. Un tercer referit a les persones: les famílies de Càritas de Banyeres necessitaven oli d’oliva. I l’últim, al voltant dels animals: hi havia dues espècies autòctones (la gallina alacantina i l’ovella valenciana) en perill d’extinció», explica Pascual.
I, a partir d’ací, el projecte es va encaminar a que, guiats pel docent, els alumnes pogueren posar solució a aquestes problemàtiques. Una de les més sorprenents, la recollida de fem. «Vam organitzar cinc excursions. Un total de 122 quilòmetres recorreguts», conta el mestre. Encara que és difícil de calcular, es van arreplegar prop de 200 quilograms de fem que albergava la serra. «Les reflexions posteriors amb els alumnes van ser molt potents. La muntanya estava molt bruta i, per desgràcia, és possible que torne a estar així», lamenta Pascual.
Nominat a millor docent d’Espanya
Paco Pascual és, a més, un dels deu finalistes del Premi Educa Abanca a millor docent de Primària. Un guardó que s’anunciarà aquest dimarts 15 de novembre i s’entregarà a Santiago de Compostel·la el 4 de març. 1306 candidats opten a ell en les diferents categories d’Infantil, Primària, Secundària, Formació Professional i Universitat. «Jo, com dic sempre, estic a anys llum de ser el millor docent d’Espanya. Ha sigut una sorpresa haver arribat a la fina», confessa Pascual.
En aquests premis són les famílies les que presenten als docents candidats. Aquesta és la tercera vegada que el presenten i la primera en la qual s’ha decidit a aportar la documentació necessària per a validar la candidatura. No obstant això, per a ell, el més important és la repercussió que uns guardons així puguen tindre en la societat. «Estic segur que hi ha grans mestres que no han sigut presentats. No obstant això, que un tema d’aquest tipus aconseguisca una certa repercussió i que es parle d’educació és molt positiu», celebra.