La Fireta de Sant Antoni de Muro, una tradició de 1738 que no ha deixat d’evolucionar
La crisi sanitària del Coronavirus impedirà que Muro celebre durant aquest cap de setmana la Fireta de Sant Antoni, una tradició que data de l’any 1738 i que sempre té lloc al voltant de la festivitat del patró dels animals. Des de l’Ajuntament del municipi s’havien previst algunes propostes per a portar-les a terme durant aquest cap de setmana però l’elevada incidència de la Covid-19 que pateix el poble en aquests moments ha obligat a ajornar les activitats.
En els seus inicis la Fireta se celebrava al voltant de l’ermita dedicada inicialment a Sant Antoni de Pàdua, i després dedicada també a Sant Antoni Abat, que trobem al costat de la principal entrada al poble. Allí es muntaven parades de fusta on els venedors col·locaven els seus productes i aquesta responsabilitat anava a càrrec de l’Ajuntament, el qual cobrava una certa quantitat pel seu ús. També en aquest lloc es cremava una foguera en la vespra del 17 de gener mentre que el dia de la festa de Sant Antoni tenia lloc la missa i la benedicció dels animals «aquelles primeres parades de la Fira de Sant Antoni es muntaven, en el segle XVIII i primera meitat del segle XIX, al voltant de la mateixa ermita. Tanmateix, possiblement entre 1850 i 1870, la Corporació Municipal acordà traslladar-la a l’interior del nucli urbà per a donar-li un impuls i atraure més compradors. Probablement aquesta decisió va evitar la desaparició d’aquesta singular tradició«, explicava en COPE ALCOY el professor Joan Josep Pascual. La Fireta va anar aconseguint a poc a poc una gran repercussió en la comarca i a la mateixa es comercialitzaven productes típics com dàtils o torró així com eines per al camp «la benedicció dels animals o les exhibicions de cavalls eren les protagonistes a primeries del segle XX abans que la Fireta entrara en decadència al voltant dels seixanta. Després de la transició la Festa comença a reviscolar i un any clau és 1984, data en la qual se celebren interessants exposicions culturals sense oblidar l’Aplec de Danses organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Muro. A partir d’ací la Fireta no deixa de créixer i amb l’arribada de Rafa Climent a l’alcaldia es dona un important impuls amb la incorporació del Mercat Medieval, l’ampliació de les activitats i de l’oferta comercial i la creació d’una completa oferta comercial«, assegura Pascual. Per últim la Fireta s’ha celebrat pràcticament de forma ininterrompuda des de 1738 «a excepció dels anys de la Guerra del Francés, la Guerra Civil, quan l’oratge ha sigut complicat i enguany per culpa de la pandèmia«, conclou el professor.
La Fireta de Sant Antoni, que ja és Festa d’Interés Turístic Autonòmic, tenia lloc inicialment el dia de la festivitat del sant i les dues jornades de després. Posteriorment, i per motius de la transformació econòmica i laboral de Muro, es traspassà al dissabte, diumenge i dilluns següents al dia de Sant Antoni. Ara té lloc de divendres a diumenge després del 17 de gener i, per exemple, en 2017 es va celebrar una setmana més tard del previst pel greu temporal de pluja i neu que va patir la comarca al voltant de Sant Antoni. En 2020 l’inici de la Borrasca Glòria va obligar a finalitzar la Fireta abans de la seua clausura oficial per les adverses condicions climatològiques.