Un oli de Jaen guanya l’AOVE Internacional Fira Tots Sants de Cocentaina
Cocentaina va culminar el passat dissabte la programació de la Fira de Tots Sants amb l’acte d’entrega dels premis de l’AOVE Fòrum Internacional. Aquesta cita, que enguany ha arribat a la tercera edició, busca premiar el millor oli d’oliva per tal de fer valdre un producte del qual la capital del Comtat és bressol.
El jurat va decidir enguany que el primer premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra fora per a Señorío de Camarasa, de la D.O. Serra Magina i de la varietat Picual, produït per l’empresa SCA Santa Isabel, de Torres, Jaén. El segon premi al millor AOVE s’ha concedit a Al Alma del Olivo, de varietat Hojiblanca i produït per l’empresa Al Alma del Olivo SL., de Toledo. Aquest mateix oli, Al Alma del Olivo, s’ha emportat, a més, els dos premis especials, al millor AOVE Ecològic i el AOVE amb major contingut en polifenols. Finalment, el tercer premi al millor AOVE ha sigut per a Oro del Desierto, de les varietats Cupatge Picual, Arbequina i Hojiblanca, produït per l’empresa Rafael Alonso Aguilera SL, de Tavernes, Almeria.
Rafael Montava, president de la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina, mostrava durant l’acte la seua satisfacció, ja que en aquest III AOVE FÒRUM «hem cobert i ampliat considerablement les nostres expectatives, tant en les zones de procedència dels olis presentats a concurs i afegit, en aquest cas, olies hispanoamericans, en concret xilens, com en el nombre de mostres presentades. A més, hem pogut reunir en aquestes jornades a les més importants representants del món de l’oli que imparteixen doctrina en l’AOVE i que suposa per a Cocentaina i la nostra Cooperativa ser l’epicentre nacional de l’AOVE en aquestes dates”, va afirmar. També la Consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, va estar present en l’entrega dels premis i va parlar de la situació per la qual travessa ara mateix la producció d’oli «tenim el millor producte, el de major qualitat i moltes dificultats. Per això des de la conselleria apostem per remarcar la marca ‘Molt de Gust’ per a donar a conéixer els productes de la nostra terra. Així mateix, estem treballant en mesures i ajudes que contribuïsquen a pal·liar els efectes del canvi climàtic i a motivar el relleu generacional tan necessari per al manteniment del cultiu, perquè siga rendible«, va concloure. Per últim l’alcaldessa de Cocentaina feia referència a la consolidació d’aquest III AOVE Fòrum Internacional «amb només tres edicions la Cooperativa de Cocentaina ha aconseguit multiplicar de manera sorprenent el nombre d’olis participants, fent que el concurs adquirisca caràcter internacional i consolidant el certamen com un dels fòrums oleícoles més importants del mapa espanyol. Podem estar orgullosos a Cocentaina de mantenir viva la tradició del cultiu de l’olivar, un cultiu minifundista amb oli de pedigrí que té sabor d’hivern, a fred, a família i almàssera«, va concloure Mireia Estepa.
L’entrega dels esmentats guardons va tindre lloc a migdia al Centre Cultural El Teular. Allí també es va fer un showcooking amb els aoves premiats en l’edició d’enguany.