
La soledat no desitjada, una realitat també a la província d’Alacant
La Diputació d’Alacant ha anunciat la creació d’un Pla Estratègic destinat a combatre la soledat a la província, tot això després dels resultats d’un estudi realitzat per un equip d’investigació de la Universitat d’Alacant. L’estudi revela que el 29% de la població experimenta soledat de manera severa o molt severa, mentre que fins a un 44,8% ho fa de manera moderada.
Presentat per la diputada de Benestar Social, Loreto Serrano, al costat de la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la Universitat d’Alacant, Carmen Vives, i el professor José Antonio Rabadán, director de l’estudi, aquest diagnòstic ha identificat a grups vulnerables com les persones majors i els joves, així com a aquells en situació de precarietat social. L’estudi, finançat per la Diputació i realitzat en 2024 amb una mostra de 1.898 persones majors de 18 anys, va analitzar diverses variables sociodemogràfiques i la seua relació amb la percepció de soledat. Els resultats indiquen que no hi ha diferències significatives entre homes i dones quant a la percepció global i emocional de soledat; no obstant això, aquesta augmenta novament a partir dels 75 anys. Sorprenentment, es va observar una alta prevalença de soledat entre els joves (18 a 25 anys), la qual cosa portarà a aprofundir en aquest grup d’edat per a identificar factors com la “hiperconexió digital“.
L’estudi també destaca que les persones casades o en parella tendeixen a experimentar menys soledat que aquelles solteres, viudes o divorciades. A més, es va trobar que el nivell educatiu i econòmic actuen com a elements protectors contra la soledat. Davant aquestes troballes, Loreto Serrano va subratllar la importància de desenvolupar estratègies coordinades entre administracions públiques i associacions per a abordar aquest fenomen. El Pla Estratègic contra la Soledat buscarà articular programes d’intervenció en tota la província i coordinar esforços entre administracions locals i entitats del tercer sector.
La redacció del pla es durà a terme durant aquest any. D’aquesta manera es persegueix l’objectiu d’implementar-lo en 2026 per a un període inicial de quatre anys “la col·laboració entre la Diputació i la Universitat és crucial per a desenvolupar estratègies sòlides basades en evidències científiques“, conclou Carmen Vives.
Imatge: COPE