Mobiliari urbà amb plàstic reciclat, com crear un Alcoi més sostenible?
Utilitzar materials reciclats ofereix possibilitats pràcticament infinites. Una d’elles, crear un mobiliari urbà més respectuós amb el medi ambient. Eixe ha sigut, precisament, l’objectiu del concurs organitzat pel Grup de Generació Espontània, Prunus Lab, de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’organització sense ànim de lucre Plàstic Preciós La Safor.
Es tracta d’un certamen, ‘Alcoi Preciós’, que ha guanyat Joaquín Gil, estudiant del Campus d’Alcoi de la UPV. Amb quin projecte? Amb un banc urbà. “L’objectiu era intentar aprofitar al màxim cadascun dels taulers de plàstic reciclat amb els quals es comptava”, ha explicat l’estudiant premiat en declaracions a Cope Alcoi. I és que per a posar els materials a la disposició dels alumnes es va realitzar una recollida de plàstics.
Per a poder realitzar el seu projecte, Gil es va fixar en diverses qüestions. “El principal és que complira alguns aspectes com l’aprofitament de material i la portabilitat“. I això és el que cree l’estudiant que va acabar diferenciant el seu projecte de la resta per a aconseguir el premi. “Un motiu pot ser l’aprofitament del material. El banc ocupava pràcticament el 90% dels taulers. El desaprofitament no era molt”. I a això se suma la portabilitat. “Una altra raó pot ser que siga fàcil de desmuntar i transportar“, afig el premiat.
L’estudiant defineix el seu projecte com a versàtil. I és que, en tractar-se d’un banc urbà, li dona diversos usos. Es pot aplicar en llocs diferents, com en un parc o en esdeveniments ocasionals. D’ahí ve que haja de ser fàcil de muntar i desmuntar i de manejar. D’altra banda està el disseny. Gil va voler que cridara l’atenció.
‘Alcoi Preciós’
El concurs estava dirigit a alumnes de la UPV i l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi (EASD Alcoi). L’objectiu era conscienciar activament sobre la situació actual que embolica als plàstics.
I, per a això, es proposava presentar una proposta d’un element de mobiliari urbà (banc o taula de pícnic) per a la seua posterior producció en plàstic reciclat.