Un ramat de senglars passeja per Alcoi
Tranquil·lament i sense alarmar-se per la presència d’un cotxe. Així van ser vistos en la nit d’aquest diumenge 11 de juny un grup de senglars que passejava per davall del pont de Sant Jordi d’Alcoi.
La piulara estava formada per diversos animals adults i algunes cries i va ser gravada en un vídeo que, posteriorment, es va difondre per xarxes socials i va generar polèmica entre els usuaris.
Mantindre la calma
Més enllà del succés, saber com actuar davant una situació similar resulta fonamental. Cal tindre en compte que són animals salvatges, per la qual cosa no cal cridar la seua atenció ni donar-los menjar. El més important és mantindre la calma.
Al no ser animals domèstics existeix el risc que ataquen als éssers humans si se senten acorralats, si hi ha cries xicotetes i si hi ha menjar per la qual competir. No obstant això, la seua reacció natural en veure a un humà serà fugir. Encara així és important no acostar-se a ells ni realitzar moviments bruscos que puguen interpretar com una amenaça.
A més, poden generar problemes en la seguretat viària. Sobretot en carreteres de muntanya són comuns els albiraments de senglars que, en alguns casos, arriben a creuar-se amb els vehicles i provocar accidents.
Adaptació a l’entorn urbà
A la Comunitat Valenciana, la superpoblació de senglars és una realitat. En l’última dècada s’han multiplicat per 2,5 les captures registrades. Tant és així que els exemplars estan arribant a l’entorn urbà. Però, per què estan colonitzant els entorns urbans? Si aquesta espècie decideix acostar-se és perquè busquen menjar.
Fora de l’entorn urbà, en l’àmbit rural, la superpoblació està afectant l’agricultura. D’una banda, els animals poden provocar destrosses en les conduccions de reg. Però no sols això, en alguns casos arriben també a alimentar-se amb els cultius que es troben.