L’estiu comença suau a Alcoi després de la primavera més seca dels últims cinc anys

L’estiu ha començat amb temperatures suaus a Alcoi i màximes que a penes estan sobrepassant els trenta graus en les hores centrals del dia. També les mínimes són relativament fresques en aquest inici de la temporada estival estant per davall dels vint graus segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia.

Tot això després d’una primavera en la qual ha destacat la quasi total absència de precipitacions si ho comparem amb les dades de pluges recollides en aquesta estació durant els últims cinc anys. Les tempestes de fa uns dies van salvar els mobles al juny, que quasi segur acabarà amb 56,2 litres per metre quadrat recollits en el pluviòmetre del Círculo Industrial, i després d’això destaquen abril amb 15,4 litres per metre quadrat i març amb 12,4 litres. Maig és el més cridaner ja que durant els seus 31 dies només es van comptabilitzar 1,6 litres a la ciutat. Un escenari que complica la situació de cara a l’estiu que ja ha començat i no sols en el que a la vegetació es refereix “moltes de les fonts repartides, per exemple, pel Parc Natural de la Serra de Mariola emanen poca aigua o s’han assecat i això fa que la fauna tinga dificultats per a poder beure. En aquest aspecte és important treballar per a crear sobreeixidors d’aigua artificials que puguen ajudar a les diferents espècies de cara als pròxims mesos“, comptava en COPE ALCOI Tono Belda, professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant.

La comparativa dels últims cinc anys revela que la primavera de 2022 va ser la més plujosa a Alcoi amb més de 500 litres per metre quadrat comptabilitzats en el citat pluviòmetre del Cercle Industrial, tot això gràcies a les intenses precipitacions que van marcar el final de març i l’inici d’abril. Li segueixen 2020, 2021 i 2023 amb més de 200 litres i en la classificació d’estació primaveral més plujosa també ocupa un lloc rellevant el 2019, any en què també se superar els 200 litres per metre quadrat després d’un intens temporal que va marcar la Setmana Santa i Pasqua. En 2024 la primavera ha finalitzat amb sol més de 80 litres a la ciutat segons eixe observatori pluviomètric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *