Per què no hi ha plec de la brossa si està acabat des de fa un any?

Article d´Opinió de Esquerra Unida EUPV-L’Entesa d´ Alcoi

El que fou alcalde d’Alcoi en l’etapa dels majors i més greus casos de desfetes urbanístiques i de projectes que li han costat al nostre poble sobrecostos que beneficiaren als que ara són imputats i investigats en la xarxa que ha involucrat a tot el PP, intenta desviar l’atenció que recau sobre ell i la seua etapa com a alcalde arremetent contra els qui hem denunciat contundentment les males pràctiques que ara ixen a la llum. Durant anys i anys Jordi Sedano i el PP on militava, van fer ús de les arques municipals amb una majoria absoluta que els va fer creure que disposaven de la màxima impunitat per fer allò que els venia en gana i que directament augmentava els negocis d’aquells empresaris que finançaven -com ja ha quedat demostrat- al PP.

Prompte (el 4 d’abril) Jordi Sedano i tot el seu equip de govern hauran de declarar davant el Tribunal de Comptes per explicar per què aprovaren a corre cuita un sobrecost injustificat en les obres del Teatre Calderón per a pagar-li més de 2 milions al Sr. Ortiz (empresari involucrat en totes les trames del PP que tingué les portes obertes d’aquest partit també al nostre poble). L’exalcalde d’Alcoi, exmilitant del PP, i ara portaveu de Ciudadanos, gran adulador dels seus «socis» de corporació del PSOE amb els que busca -i troba- complicitats, arremet contra EU per la seua gestió en la legislatura passada pel tema de la brossa. Repeteix obsessivament que EU no va ser capaç de resoldre el tema de la gestió del tractament dels RSU i la neteja viària de la ciutat. Des d’EU volem -com ja ho hem fet altres moltes vegades- explicar-li al Sr. Jordi Sedano el treball fet pels nostres regidors Jordi Tormo i Paco Agulló tot allò que ja sap el poble d’Alcoi i que ell vol ignorar. Al llarg de la nostra gestió en Medi Ambient vam heretar una situació que venia precisament de la seua època com Alcalde i era una contracta amb FCC que ja havia caducat i que es trobava al segon any de pròrroga. Immediatament ens posàrem a treballar per fer possible un nou plec de condicions que arreplegara les demandes de la societat i que anara dirigida a remunicipalitzar un servei que portava anys privatitzat per la insaciable voluntat privatitzadora de tots els serveis públics tant del PSOE com del PP. Reactivàrem el Consell Local de Participació de Medi Ambient que el govern Sedano havia desmantellat i el posarem a debatre sobre les característiques principals que hauria de tenir el nou Plec de condicions per la contracta del servei. Participaren tècnics de l’Ajuntament i entitats com ACECA/FEDAC, JOVEMPA, COEPA, CCOO, totes les AAVV, LA COLLA ECOLOGISTA, i membres dels partits polítics (del PP també). Les actes de les reunions i de les conclusions es poden consultar a la web del departament de Medi Ambient.

Vam estudiar la possibilitat de Mancomunar amb Cocentaina i Muro la prestació d’aquest servei per buscar avantatges tècnics i en reducció de costos econòmics que malauradament no va ser possibles per la no disponibilitat final de l’Ajuntament de Cocentaina. Descartada aquesta primera opció, que haguera segut una bona solució per al conjunt de les comarques, ens posàrem ràpidament a redactar el Plec per a la gestió a Alcoi i ho férem seguint els criteris polítics d’anar recuperant la gestió pública del servei a mesura que les possibilitats econòmiques de les arques municipals ho permeteren. Així, i avalats per informes tècnics, apostàrem per recuperar la neteja viària i fer un Plec de Condicions per a la contracta de la recollida dels RSU d’acord amb allò que ja s’havia acordat al Consell de Participació i que havia sigut millorat amb propostes del propi govern PSOE-EU amb aportacions també de Compromís (cap del PP ni de Jordi Sedano). Malauradament mentre nosaltres empentàvem per anar a la màxima velocitat en aquest tema, la majoria d’aquell govern la tenia el PSOE i en concret la regidoria d’Obres i Serveis, de la que depenia la neteja viària, estava gestionada pel molt amic de Jordi Sedano, Jordi Martínez, que des d’un principi va posar tots els entrebancs a la nostra voluntat política de municipalitzar el servei.

Malgrat tot, cinc mesos abans de les darreres eleccions municipals el Plec estava enllestit per tal de fer-se efectiu quan la Comissió de Govern li donara el vist-i-plau. Aquest darrer pas no es va donar malgrat la nostra insistència perquè era una realitat absoluta que el PSOE apostava clarament per evitar la nostra gestió i argumentava que el tema ja seria abordat pel nou govern que isquera de les eleccions de maig del 2015. Ara, governant en minoria però amb l’acord implícit amb Ciudadanos, es torna a replantejar el tema per buscar la continuïtat de la gestió privada del servei. Perquè cal recordar que els pactes que s’han fet realitat a nivell de l’Estat entre el PSOE i Ciudadanos tingueren la seua primera expressió a Andalusia de la mà de Susana Diaz i a Alcoi de la mà de Toni Francés. I ara, després d’un any ens trobem que es desestima un Plec que fou tot un exemple de participació per començar de nou la redacció d’un altre que siga més del gust de la continuïtat de les coses tal i com el PSOE i el PP han mantingut a la ciutat d’Alcoi. Una ciutat que històricament ha tingut una gestió dels seus RSU prou deficient i d’un cost econòmic excessiu.

Ara, tots els pals a les rodes que li van posar a la voluntat política d’EU van a convertir-se en pals per empényer l’adjudicació, com sempre a una empresa privada que continue gestionant el servei a base d’assegurar-se bons beneficis. Segur que Jordi Sedano i Jordi Martínez aniran colze amb colze com si d’una esquadra especial es tractara; de fet, el propi Sedano expressa sempre que té oportunitat el seu recolzament al govern.

Finalment, caldria recordar-li a Sedano que, si tant es preocupa pels pagaments que s’han fet a FCC fora de contracte, deuria haver-ho expressat en les comissions a les quals ha assistit, on fins i tot ha votat moltes vegades a favor d’aquests pagaments. I li hem de recordar també, encara que ja ho sap, que de la quantitat que segons ell s’ha pagat a l’empresa amb ‘reparos’ d’Intervenció, pràcticament la meitat corresponen a la regidoria d’Obres i Serveis: que denuncie públicament a Jordi Martínez, si tant li preocupa. I a l’alcalde Toni Francés, que és qui aixecava els ‘reparos’.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *